sâmbătă, 17 noiembrie 2018

EMMANUEL MACRON - CEA MAI IDIOATĂ CONTRAPUNENERE ÎNTTRE PATRIOTISM ȘI NAȚIONALISM
ĂSTA DA SPĂLAT PE CREIER, ȘI CU SIGURANȚĂ ÎN NEPUTINȚĂ DE A PUTEA FI ȘI NAȚIONALIST

Patriotism vs. naționalism
de Thierry Meyssan
În fața unei audiențe de șefi de stat și de guvern, președintele francez sa opus conceptelor de patriotism și naționalism. Thierry Meyssan subliniază faptul că această retorică a reflectat o dată dorința de a le priva de popoarele lor suveranitate cucerite, pentru a nega dreptul lor la autodeterminare. Acum se aplică tuturor.
In timpul unei ceremonii în tribut adus veteranilor din primul război mondial, președintele Emmanuel Macron glorificat patriotismul pe care au pretins și au condamnat naționalismul au cerut, de asemenea. Cu toate acestea, acest conflict nu are nimic de-a face cu aceste două ideologii, ci era plin de rivalități imperialiste.
Cu ocazia centenarului primului război mondial, președintele Emmanuel Macron a făcut o distincție între patriotism și naționalism.
Președintele francez a declarat 72 de șefi de stat și de guvern; inclusiv omologul său american, Donald Trump, și câțiva alții care se definesc ca "naționaliști": "Patriotismul este exact opusul naționalismului. Naționalismul este trădarea "[1].
Lăsând la o parte ciudățenia de a invita aliați în numele păcii, pentru a le plasa pe platforme nu sunt permise afară și insultător.
Istoricii sunt de acord că războiul din 1914-18 nu a fost cauzat de naționalismul luptătorilor, ci de rivalitățile dintre diferitele imperii ale timpului. Mulți supraviețuitori și-au dat seama că au fost manipulați de către liderii lor pentru a-și sluji interesele. Ei nu au condamnat apoi conceptul de națiune, ci folosirea pe care propaganda o făcuse pentru a duce la război.

patriotism
Patriotismul se referă la sentimentul de apartenență la o descendență. Suntem copii ai părinților noștri, care sunt ai lor și așa mai departe. Ne simțim debitori ai strămoșilor noștri ale căror patrimoniu ne apăram. Dacă considerăm strămoșii noștri ca fiind cei care ne-au crescut și nu ca părinți biologici, acest concept este universal. Problema genului nu are niciun loc în această transmisie. În franceză, nu distingem patria din patrie.

naționalism
Naționalismul se referă la faptul că aparține aceluiași domeniu de aplicare, că are aceeași mamă. Din punct de vedere etimologic, națiunea vine din nașterea latină, să se nască. Termenul subliniază existența unor personaje comune. În majoritatea civilizațiilor antice, națiunea era definită de comuniunea membrilor săi printr-un singur cult.

În Evul Mediu, continentul european a format o singură națiune, creștinismul. Odată cu separarea protestanți și catolici, și războaiele care au urmat, au distins Națiunile protestante și catolice națiuni pe un „în fiecare regiune, religia lui“ (regio cujus, ejus religio). Apoi, treptat, statul a luat locul religiei ca un caracter comun care cimentă poporul, făcând posibilă libertatea religioasă în cadrul aceleiași națiuni.

Cu toate acestea, o societate care acceptă libertatea religioasă nu mai poate pretinde că regele său era de drept divin. Revoluția franceză a afirmat apoi că pentru a fi legitimă, autoritatea politică trebuia să fie aleasă de popor.

Națiune: "Persoana juridică constituită de toți indivizii care compun statul"
Ordinul regelui Ludovic al XVI-lea din 23 iulie 1789.

"Principiul suveranității stă în esență în națiune. Nici un organism, nici un individ nu poate exercita autoritate care nu emană în mod expres de la el "
Articolul 3 din Declarația drepturilor omului și cetățeanului din 26 august 1789

Această definiție a națiunii este astăzi aproape universală, cu excepția gândirii politice anglo-saxone și a ideologiei islamiste. A aparține unei națiuni este să aplicăm legea comună, care este legitimă doar pentru că recunoaștem colectiv aceeași autoritate.

Dimpotrivă, ideologia islamistă (cea a Frăției fraților musulmani și a jihadiștilor) abordează definiția medievală: numai religia definește națiunea. Există o națiune islamică, dar nici o națiune de stat.

În ceea ce îi privește, anglo-saxonii se referă la definiția prerevoluționară. Pentru ei, națiunea este un grup organizat politic de persoane cu o origine, limbă și obiceiuri comune.

"Națiune: un grup mare de oameni care au o origine, limbă, tradiție și usu. constituind o entitate politică ".
Negrul de lege al lui Black (ediția 2014).

Această definiție etnică a națiunii justifică continuarea strategiei coloniale de împărțire și cucerire (Divide u

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu