Informația înseamnă putere, înseamnă responsabilitate, înseamnă experți, evenimente mediatice, observatori multipli, parteneri strategici, decidenți, translator… dar, potrivit unui „clasic în viață” înseamnă și „idioți utili”! Nevoia de securitate este evidentă! Și totuși, ce se întâmplă când hoțul strigă „hoţii !”? Cine are nevoie de dezbinarea românilor? Cine practică „dubla personalitate” în fața aliaților strategici? Să fie adevărat că cine a vândut o dată, va vinde în continuare?! 
Securitate națională? Da! Avem nevoie de securitate națională! Avem nevoie de pace! Românii trăiesc cu speranța că zgomotul de săbii ruginite nu va distruge echilibrul.  Românii din Țară și românii împinși să pribegească după un colț de pâine gândesc la mai bine şi constată cu durere că lucrurile merg anapoda, că, din nefericire, drumul reîntoarcerii lor acasă, la copii și părinți, este tot mai greu. Cu ce au greșit ei? Exodul celor cinci milioane de români plecați din Țară nu ține de securitatea națională? Exportul inteligenței românești nu ține de securitatea națională? Educația? Cine mai are nevoie de educație? Economia națională? Cine controlează resursele interne: cărbune, păduri secerate de alţii şi duse la ei pe nimica. Să prețuim ceea ce mai avem! Sănătatea  este tot mai scumpă, iar noi dansăm vals la marginea istoriei. Din ce în ce mai mulți dintre semenii noștrii sunt nevoiți să-și vândă sufletul și credința. Unii pentru bani, alții pentru putere. „Cu ochii agățați de Altar și cu Dracu-n buzunar”, mulți dintre noi calcă totul în picioare numind asta democrație. Să fie adevărat că patologia puterii i-a atins pe mulți foști și actuali actori de mâna a şaptea, cocoțați pe scaunele vremelnicei puteri? Cu ce preţ? Cu ce s-au pricopsit, cu tinerețe veşnică sau cu minţile tulburate?
Istoria nu iartă! 
Cine mai are nevoie de identitatea națională? Onoare, respect, decență? Mă aștept să ni se ceară să îl uităm, poate, și pe Bunul Dumnezeu! În condițiile în care românii sunt apreciați vinovați pentru toate, cine ne mai poate salva? Să fie românii  cea mai mare amenințare pentru români? Mă cutremur când simt cum românii sunt îndemnați să uite, să-şi uite Istoria. Unii și-au uitat deja părinții şi nu ne mai aşteaptă decât „realitatea celor patru cuie”!  Chiar dacă clopotul bate în dungă, vreau să cred, totuși, că cei loviți la cap sunt puțini. Se află România în bătaia puștii? Este România deja în război cu Rusia?! Declarațiile unora sunt apocaliptice, sforăitoare cu dorința de a surprinde! Provocări? Dezinformări? Atitudini de forță cu sclipici de napolitană ieftină? Cine răspunde pentru cuvintele  aruncate pe masă? Ce au înțeles trimișii aliaților strategici? Ce au gândit cei ascunși sub „ochelari de soare”? Constat cu mâhnire că prostia nu are nici chip, nici limite! 
Înainte de toate, securitatea națională ne obligă la responsabilitate! „Intelligence” înseamnă informație cu valoare prelucrată inteligent,  „Intelligence” înseamnă oameni iubitori de Țară! „Intelligence” înseamnă români care și-au sacrificat viața! „Intelligence” înseamnă și cooperare! Domnul general (r) Itai Brun, adjunct al Institutului israelian pentru Studii de Securitate Națională, arată normalitatea şi atrage atenția asupra unei crize de concept! Care este prioritatea României? Nimeni nu ne răspunde pentru că unii cred că s-au înşurubat pe viaţă în scaunul puterii, că ei stabilesc oportunităţile după criterii proprii.
În România anului 2019 „Clopotul lui Costică” sună în dungă. Privesc în timp și mă cutremur. Ascult și mă crucesc. Să fie adevărat că România  a ajuns Țara tuturor posibilităților? Părinții noștri s-au stins și se sting cu durere! Sufletul lor ne va bate la ușă! Datorită dânșilor, am avut și încă mai avem o Românie Frumoasă! Datorită educației lor, am avut școli bune, am avut educație și dascăli decenți, cu credință în Dumnezeu! Datorita parinţilor nostri, am avut şi încă mai avem lumini aprinse! Noi ce am făcut? Avem de toate: rețele de prostituție, trafic de copile, trafic de organe, autorități  depășite de situații, complicități la ceas și drum de seară, amenințări directe… câstiguri de milioane de dolari din prafurile albe, unele rătăcite pe mare, tehnologii depăsite și experți în toate amerizați pe Marte? 
Românii au nevoie de liniște, au nevoie de unitate, au nevoie de siguranța de a ajunge întregi acasă, au nevoie să-şi aducă aminte că așa cum casa părintească nu se vinde, la fel nu trebuie să vândă pământul românesc! Vremurile sunt tot mai întunecate, iar tăcerea ucide! Faptele înaintașilor mai contează? Eroii au fost scoși din cărțile de istorie, limba latină a dispărut din școală, Ardealul nu se mai vrea sa fie al românilor, iar Moldova nu a fost și a lui Stefan cel Mare!  Ce mai urmează? Tinerii mai au nevoie de modele? Ce mai avem în bună păstrare? Pământ am avut și încă mai avem. Nu mult, dar încă mai avem! Resursele de gaz, petrol, apă și aur? Cine mai are nevoie de ele? Tinerii pleacă și ei! Armata a rămas fără comandanți! Serviciile de informații au rămas fără mulți dintre cei mai buni experți! Pensionarea anticipată să fie un câstig pentru România? Dacă un ofițer de informații poate fi numit ofițer de informații abia dupa 15 ani de experiență, în cât timp se formează un comandant?
Avem ofițeri pensionați la 35 de ani, la 47 de ani! Avem pensii speciale, dar și datorie externă cu multe zerouri.  Am avut miniștri fără o zi de muncă experiență, am avut miniștri la agricultură abslovenți de medicină și miniștri la sănătate absolvenți de inginerie!  Cum a fost posibil? Polivalența ne caracterizează! Cunoaștem totul, dar în fapt nu știm nimic! Dacă toate statele gândesc la strategii și politici aplicate pe termen mediu și lung, noi am gândit și gândim cum să vindem mai ieftin și mai repede!
Echilibru, deschidere, bunătate? Anii au trecut, iar realitatea este tot mai tristă. Cine își mai aduce aminte de bunicuța uitată în vârf de munte și care își poartă cu demnitate viața de la o zi la alta, însoțită de cei câţiva porci crescuți într-o curte fără gard? A avut și două văcuțe, spunea bunica, dar le-au mâncat ursul!  Și cine vă apără bunicuță de urs, întrebă într-un interviu memorabil reporterul PRO TV? Cine să mă aprere?! Mă apăr singură! Ies și mă apăr cu bățul de urs! Aceasta să fie România noastră? 
Nevoia de securitate trebuie să rămână, dar principiul  bunei vecinătăți a dispărut. Uităm mult prea ușor că  până când îți ajung „Aliații” la poartă, deja vecinul ți-a ars casa! Sârbii au fost loviți și nu cred că uită! Maghiarii trudesc din greu pentru visul lor milenar! Rușii veghează, bulgarii excelează în toate, în timp ce noi dăm semne, cu spectatori la scenă deschisă, că nu am învățat nimic din greșeli! Mass-media susține nevoia de cunoaștere! Profiler F.B.I., servicii secrete, acțiuni controversate! Perdele de fum pentru cine?  Privim spre Caracal și cautăm vinovații la Deveselu! Aceasta să fie nevoia noastră de securitate națională?
Clopotul lui Costică bate în dungă! Revoluție informațională? Social Media cooperează pentru securitatea națională! Cu toate acestea  mai avem și duduițe colorate, coborâte ciclic din copacii puterii și chiar fonfăiți cu pretenții vizionare! Cine mai înțelege ce se vorbește? Unde este limba română? Cine mai cunoaște limba română în Harghita, Covasna și Miercurea Ciuc? Spionita ne lovește! Vectorii informaționali, trolii de serviciu, informatorii, agenți de penetrare și în special agenții de dezinformare înlocuiesc, tot mai des,  decența românilor cu zgomotul de topor!  Fără nicio remușcare,  toți aceștia sparg, rup, distrug tot ceea ce au construit cu truda generațiilor trecute!  Sacrificii? Să fie misiunile ordonate mai importante decât integritatea Țării? Noi ne-am ales doar cu sicrie.
Durerea este cu atât mai mare cu cât hoțul strigă „Hoţii”! Cine a furat, bucată cu bucată, România? Cine a vândut industria la fier vechi? Cine a înrobit milioane de români prin credite cu buletinul? Cine ridică din umeri când românii mor prin spitale?  Unde sunt cei „15,000 de specialiști”? Cine dă lecții de morală? Cine ne răspunde la întrebări? „Eleganța discursului” și „diplomația moderatorilor” nu salvează nici măcar aparențele, pentru că adevărul e unul singur: pentru ca România să meargă mai departe, România are nevoie de unitate, iar Românii au nevoie de linişte!